Endodonti Nedir?

Endodonti kelimesi; Yunanca “Endo” (içinde) ve “odont” (diş) kelimelerinden türemiştir. Dişlerin sinir kanalları ile ilgilendiği için ismini buradan almıştır. Endodonti Dişin Pulpa Kısmının (Sinirlerin bulunduğu canlı dokunun) tedavisi ve onarımı ile ilgilenen bir Diş hekimliği branşıdır.

Kanal tedavisi, bazı dişlere çok fazla işlem uygulandığı için pulpa zarar görür veya aşırı iltihaplanmış, herhangi bir nedenden dolayı hasar gören dişlerde diş özü zarar görür ve diş ağrısı ile birlikte ilerleyen dönemlerde dişin kaybedilmesine neden olduğu için yapılır. Kanal tedavisi, başa gelen bu tip sorunlarda, diş özünün çıkartılarak ilgili bölgenin dezenfekte edilerek dolgu maddesi ile doldurulup kapatılması işlemidir. Bu tedaviye “kanal tedavisi” adının verilmesinin nedeni, diş kökünün içinde kanalların temizlenmesinden dolayıdır.

Kanal Tedavisi Aşamaları

Kanal tedavisi olmanız gerektiği durumlarda hastadan bir takım işlemlerin yapılması istenir. Tedavinin başarılı olabilmesi için istenen şeyler şunlardır;

  • Diş röntgeni,
  • Anestezi,
  • Pulpektomi,
  • Doldurma işlemi.

Diş röntgeni: herhangi bir nedenden dolayı dişlerde hasar veya çürüme görüldüğünde hasta, hekime başvurur. Hekim endodonti tedavisinin gerektiğini anlaması durumunda hastadan röntgen çektirmesini ister. Röntgen çürümenin tam olarak yerinin tespit edilmesi için istenmektedir.

Anestezi: dişe gerekli dolgunun yapılabilmesi için öncelikle lokal anestezi yapılarak, diş bölgesinin uyuşturulması sağlanır. Her ne kadar insanlar kanal tedavisinin dolgu işleminden daha ağrılı olduğunu düşünseler de doğrusu bunun tam tersidir.

Pulpektomi: anestezi yapıldıktan dişe kaviteden (boşluk) açılarak hastalıklı pulpa alınır. Bu işlem dişin durumuna göre kısa veya uzun sürebilmektedir. Ancak lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.

Doldurma işlemi: diş özü (pulpa) çıkartıldıktan sonra bölgede bir boşluk meydana gelir. Bu boşluk “guta perka” adı verilen bir madde ile doldurularak “siman” denen madde ile kapatılır. Genel olarak tüm bu işlemler diş hasarının büyüklüğüne ve diş özüne bağlı olarak ortalama 1 saat kadar sürmektedir.Kanal tedavisi gerektiren durumlar genellikle; çatlak diş, derin çürük ve dişe darbe almasından dolayı dişte meydana gelen hasarlardır. Bu tip durumlarda dişin kurtarılma şansı varsa protez yapılmaz. Dişin ana diş olması sebebi ile dolgu maddesi ile kapatılması daha iyidir. Uzman hekimler, bir dişin ana diş olarak kalabilmesi için ellerinden geleni yaparlar ve mümkün mertebe dişi çekmekten kaçınırlar.

Kanal tedavisi olunmazsa ne olur?”

Dişler, herhangi bir nedenden dolayı hasar gördüğünde, dişin kökünden çene kemiği içinde apseye neden olan irin birikir ve bu da başta ağızda koku olmak üzere dişi çevreleyen kemiği yok etmeye götürür. Bu nedenle hasar görmüş dişler için zaman kaybetmeden uzman hekime görünerek gerekli kanal tedavisinin yapılması istenmelidir.