Zirkonyum kaplama, daha estetik bir görünüm elde etmek ve ağız-diş fonksiyonlarının daha işlevsel hale getirilmesi için son zamanlarda diş hekimlerinin de önerdikleri bir diş kaplama yöntemidir. Zirkonyum Diş , eskiden beri genellikle porselen kaplama şeklinde kendini göstermiştir. Metal destekli diş kaplama” ve “metal desteksiz diş kaplama olarak iki farklı şekilde uygulanan porselen dişler, zaman içinde estetiklik algısının daha fazla artması nedeni ile farklı kaplama yöntemleri üretilmeye başlamış. Zirkonyum diş kaplama da bunlardan biri olup son yılların en çok tercih edilen diş kaplama yöntemidir.

Estetik görünüm açısından olduğu kadar sağlık açısından da son derece etkili bir tedavi yöntemi olduğu için zirkonyum diş kaplama daha fazla tercih edilmektedir.

Zirkonyum Diş, Herhangi bir alerjik özelliği olmamakla birlikte korozyona uğramadığı ve beyaz olması ile ışığı geçirgen özelliğe sahip bir madde olduğu için daha çok diş alanında kullanılmaktadır. Ancak bunun dışında kullanım alanlarının da olduğunu söylemekte fayda var.

Daha önceki dönemlerde uygulanan porselen dişlerde genel olarak ağızda farklı bir tat bırakması ve renk değişikliğine uğraması yüzünden estetiklik biraz daha geri planda kalmakta idi. Ancak günümüz tıp teknolojisinin ilerlemesi ile birlikte ağız ve diş sağlığı alanında yapılan yeni çalışmalar sayesinde bu tip olumsuzluklar ortadan kaldırılmıştır. Zirkonyum Diş Kaplama, diğer diş türlerine göre daha dayanıklı, ağızda metal tat bırakmaması, beyaz ve ışığı geçirgen özelliğine sahip olması ile daha fazla kendinden söz ettirmeye başlayan bir diş türüdür.

Zirkonyum Kaplama tedavisi ne kadar sürer?

Zirkon seramik tedavisinin diğer tedavi yöntemlerinden ayrılmasındaki en büyük özelliği kısa sürede tedavinin tamamlanmasıdır. Diş hekimi uzmanları, genel olarak zirkon seramik tedavisi için 5 günün yeterli olduğunu söylemektedir. Yani estetik bir gülüşe sahip olmak için uzun süre beklemeye gerek yoktur.

Zirkonyum diş kaplamanın avantajları nelerdir?”

Metal destekli kaplamaların ışık geçirgenliği çok azdır ve bu da zamanla diş etlerinde koyu bir rengin oluşmasına neden olmaktadır. Geliştirilerek ağız ve diş sağlığı dünyasına kazandırılan zirkonyum diş ise ışık geçirgenliği daha yüksek ve beyaz renkli olmasından dolayı zaman içinde diş etlerinde koyuluğa neden olmamaktadır.

Metal destekli diş kaplamalarında estetiklik çok aranan bir şey değildir. Fakat zirkonyum diş , buna zıt olarak ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde zamanla meydana gelebilen mat görüntüye neden olmamaktadır. Dişlerin orijinal haline daha yakın olması; daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Zararlımıdır?

Zirkon Diş kaplama genellikle estetiklik açısından tercih edilse de diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunan bir tedavi yöntemidir. Çünkü zirkonyum maddesi, diş etleri ile daha uyumludur ve herhangi bir şekilde diş etlerine zarar vermez. Zirkonyum kaplama yapılmış dişlerin diş etleri etrafında görülen diş eti hastalıkları, metal kaplamalara göre çok daha düşüktür.

Metale karşı alerjisi olan kişiler, metal destekli diş kaplamalarından kaçınırlar. Geliştirilmiş şekilde tıp dünyasına sunulan zirkonyum diş tedavisi sayesinde bu sorun da ortadan kalkıyor. Çünkü zirkonyum kaplama, sıcağa karşı dayanıklı ve metale alerjisi olanlar için ideal bir diş tedavisi yöntemidir.

Metal destekli porselen kaplama ile zirkonyum diş kaplama arasındaki fark nedir ?

Metal destekli kaplama yaptıran hastaların yaşadıkları en büyük sıkıntılardan biri sıcağa karşı hassasiyet sorunudur. Zirkonyum kaplama ile bu sorun da ortadan kalkıyor. Hem sıcak soğuk hassasiyetinin olmaması hem de metal destekli diş kaplamalarına göre daha dayanıklı olması, tedaviyi bu yöntem ile tercih edenler için son derece avantaj sağlamaktadır.

Sigara, kahve ve dişlerde leke bırakan diğer maddeler, metal destekli kaplamalarda dişlerin sararmasına daha fazla yol açar. Ancak zirkonyum kaplama son derece dayanıklı olduğu için bu tip sorunlar da yaşanmamaktadır.